In 5 stappen een lichtplan maken

Het kiezen van de juiste verlichting voor je woning kan soms een moeilijke opgave zijn. Er is namelijk zoveel keuze in soorten verlichting. Een verlichtingsplan kan je helpen om inzicht te krijgen in je lichtbehoefte en in de functie die een bepaalde lamp moet vervullen in je interieur. Met de informatie uit het verlichtingsplan kan je vervolgens gericht op zoek gaan naar de juiste lamp.  Een verlichtingsplan maken is niet moeilijk en kan je makkelijk zelf maken aan de hand van het onderstaande stappenplan: 


STAP 1: MAAK EEN PLATTEGROND VAN DE RUIMTE

Als eerste stap kan je het beste een plattegrond van de ruimte maken waarin je de verlichting wilt aanbrengen. Op ruitjespapier gaat dit het beste omdat je dan makkelijk op schaal kan tekenen. Teken op de plattegrond de ramen, meubelen, scheidingsmuren, en andere zaken. Zorg dat je genoeg ruimte hebt op het papier zodat je er straks nog notities bij kan plaatsen. 

18981870-graph-paper-illustrator-background-eps10-stock-photo

bron:https://nl.123rf.com/photo_18981870_ruitjespapier-illustrator-achtergrond-eps10.html

STAP 2: BEPAAL DE FUNCTIE VAN JE VERLICHTING

Nu de plattegrond klaar is, kan je gericht gaan nadenken over de functie van de verlichting in jou interieur. In feite is dit de meest belangrijke stap. Nu ga je kijken welke lamp welke functie en lichtbehoefte moet vervullen. De functies bij een sofa zijn bijvoorbeeld lezen en televisie kijken. Of bij het werkblad in de keuken: voedsel bereiden. Een bepaalde plek kan meerdere functies hebben. Noteer deze functies op de plattegrond

8856807833630 bron:https://www.gamma.be

STAP 3: DUID LICHTCIRKELS AAN OP HET VERLICHTINGSPLAN

In stap 2 heb je nagedacht over de functies van de verschillende plaatsen in de kamer (lezen, tv kijken, slapen, koken, computeren, relaxen,). Nu kan je op de plattegrond met lichtcirkels aangeven waar het licht straks op moet schijnen. Doe dit bijvoorbeeld met een gele stift. Het gaat dus niet zozeer om de precieze positie van de lamp maar meer om de specifieke gebieden die verlicht moet worden. Het soort verlichting dat je nodig hebt, is namelijk mede afhankelijk van de grootte van het gebied dat verlicht moet worden. Geef alle cirkels vervolgens een nummer. 

8857244074014
bron:https://www.gamma.be

STAP 4: BEPAAL HET SOORT VERLICHTING

Nu duidelijk is welke plek je wil verlichten en welke functie deze heeft, kan je gaan nadenken over het type verlichting. Begin bij lichtcirkel nummer 1 en schrijf op welk type lamp op deze positie het beste zou kunnen zijn. Indien het om een basisverlichting gaat, waarbij vooral het overzicht in een ruimte belangrijk is, kan je kiezen voor een hanglamp of plafonnière. Voor sfeerverlichting zijn tafellampen of booglampen uiterst geschikt. Maar er zijn nog tal van andere opties. 

moodboard-verlichting-jeng1

bron:http://viavief.nl/moodboard-verlichting-jeng1/http://viavief.nl/moodboard-verlichting-jeng1/

STAP 5: AFRONDING VAN HET VERLICHTINGSPLAN

Als het goed is, heb je flink wat gebrainstormd en heb je de nodige informatie op papier. Je weet nu wat voor soort lamp je nodig hebt en nu kan je de positie ervan ook precies aangeven op de plattegrond. Het verlichtingsplan is klaar.


 

TIPS VOOR HET MAKEN VAN EEN VERLICHTINGSPLAN

  • Dimmers kunnen een enorme meerwaarde betekenen voor je woning en kan de sfeer in één klap veranderen. Dimmers zijn doorgaans voor één type lamp geschikt (bijvoorbeeld alleen voor laagspanningshalogeen).

  • Lampen moeten van stroom voorzien worden en een draad die in het zicht hangt kan behoorlijk storend zijn. Denk ook aan trafo’s en voedingen die soms apart geplaatst en weggewerkt moeten worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s